Pagina 1 van 1

Stam van stamroos gebroken

Geplaatst: zo 09 jun 2019, 10:23
door Kit
Gisteren is met de harde wild onze mooie stamroos geknakt. Weet iemand of het zin heeft om te proberen hem te spalken? Of ander advies voor een reddingspoging? Meer dan de helft van de stam is helemaal los, maar ongeveer 1/3 zit nog aan elkaar vast.
Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft. Zou hem graag redden, ook omdat hij symmetrisch met eenzelfde stamroos in de tuin staat.

Re: Stam van stamroos gebroken

Geplaatst: ma 10 jun 2019, 20:17
door Doug
Ik vrees van niet, maar je zou inderdaad een vorm van spalk kunnen proberen. Zoek op 'enten roos', maar ik vrees het ergste...

Re: Stam van stamroos gebroken

Geplaatst: di 11 jun 2019, 20:39
door oculocodos
Je kunt als die nog niet helemaal door is hem inbinden met raffia en in de entwas zetten, zodat de wond dicht is. Dan spalken. Niet superstrak dichtbinden! De cambiumlaag die nog in tact is (laag die de sapstroom verzorgt) moet niet ook nog eens worden gewurgt zodat ie bovenin helemaal geen voeding meer krijgt. Dan maar hopen dat ie het overleeft. Misschien de knoppen er nog uitknippen zodat ie minder energie verbruikt, anderzijds zal de plant misschien nog meer z'n best gaan doen en nieuwe scheuten zetten. Misschien niet zo'n goed idee.

Re: Stam van stamroos gebroken

Geplaatst: di 18 jun 2019, 11:56
door bruno29
Wat Oculolodos u adviseerde klopt. Ik zou hem toch ook wel kaalsnoeien en vanaf bovenaan koordjes naar de grond spannen zodat de stam zo stabiel mogelijk blijft staan. Neem hiervoor touw die een jaartje kan meegaan. Kijk ook hierbij dat u de stam niet afkoelt zodat de sapstroom blijft bestaan. Een stukje rubber is daarom het best aangewezen;

Re: Stam van stamroos gebroken

Geplaatst: di 18 jun 2019, 12:01
door bruno29
Ik zie een typfoutje staan in mijn vorige reactie. Lees afknelt i.p.v. afkoelt . En bijkomend nog ervoor zorgen dat dit jaar niet meer in de bloei komt na het terugsnoeien.

Veel succes