Hinderlijke overlast bomen

Wat doe je of interesseert je nog meer naast tuinieren? Ga hier het gesprek aan met je mede-forumleden over van alles en nog wat!
Plaats reactie
DAE avatar
Lion
Aantal dagen lid Reacties Topics
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 23 mei 2016, 21:40

Hinderlijke overlast bomen

Bericht door Lion » ma 23 mei 2016, 21:47

Hallo forum leden,

Ik zit met het volgende probleem.
Ten gevolge van gebrek aan snoei onderhoud door mijn gemeente aan inmiddels 25 meter hoge elzen, heb ik nu hinderlijke overlast op mijn perceel t.g.v. deze bomen.
Kan iemand mij adviseren welke rechtsmiddelen, of welke instantie, advocaat etc ik zou kunnen inschakelen, om de gemeente te dwingen om de bomen te kappen of om een behoorlijke schade vergoeding te bedingen.
Snoeien helpt inmiddels niet meer wegens het jarenlange gebrek aan onderhoud.

Vr. Gr.
Lion

Gebruikersavatar
Hilde
Berichten: 105
Lid geworden op: do 07 nov 2013, 20:37
Woonplaats: Aan de ijsel

Re: Hinderlijke overlast bomen

Bericht door Hilde » di 24 mei 2016, 20:57

Wat bij de gemeente waar ik woon goed werk is contact opnemen met de desbetreffende afdeling en verantwoordelijke voor het groenonderhoud en hem het probleem uitleggen. Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat ze daarna een kijkje kwamen nemen en de benodigde acties hebben ondernomen.

DAE avatar
Lion
Aantal dagen lid Reacties Topics
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 23 mei 2016, 21:40

Re: Hinderlijke overlast bomen

Bericht door Lion » di 24 mei 2016, 21:59

Hallo Hilde,
Zo zou het inderdaad moeten werken in een gemeente waar behoorlijk met de belangen van burgers wordt omgegaan. Zoals buren met elkaar omgaan, en bomen behoorlijk snoeien en kappen om elkaar geen overlast te bezorgen.
Helaas woon ik echter in Utrecht waar een boom heiliger is dan een heilige koe in India.
Al 15 jaar probeer ik via de weg van de redelijkheid, de gemeente te overtuigen dat zij ook voor wat betreft bomen overlast een zorg plicht heeft naar haar burgers. Al 15 jaar heeft de gemeente helemaal niets gedaan. Nu gaan ze opeens de kroonomtrek van de bomen met 30 tot 40 procent innemen.
Zij doen dit na een gesprek 1,5 jaar geleden met de wethouder, waarna weer 1,5 jaar niets gebeurde ondanks toezeggingen van de wethouder, en na een klacht bij de nationale ombudsman, die blijkbaar toch enige invloed heeft.
Dat lijkt heel veel, maar uit ervaring weet ik dat de overlast nauwelijks zal afnemen, en zelfs de boomspecialist van de gemeente geeft toe dat de situatie na max 5 jaar weer precies zo zal zijn zoals die nu is. 15 jaar zonder onderhoud laat zich niet meer corrigeren met 30 Ă  40 % snoei.
Wat ik dus eigenlijk zoek is advocatuur die met succes procedures tegen gemeentes heeft aangespannen, met als resultaat dat bomen gekapt worden, dan wel een behoorlijke schadevergoeding wordt toegekend, bv om te verhuizen.
In Utrecht geld namelijk beleid is beleid tot het extreme, op een manier waarop ooit befehl ist befehl werd uitgevoerd. Intimiderend, bijna beangstigend om hiermee geconfronteerd te worden als burger.
Vr. Gr.
Laatst gewijzigd door Lion op do 20 apr 2017, 15:50, 1 keer totaal gewijzigd.

DAE avatar
joopdriessen
Aantal dagen lid
Berichten: 1
Lid geworden op: do 20 apr 2017, 15:27

Re: Hinderlijke overlast bomen

Bericht door joopdriessen » do 20 apr 2017, 15:32

Tip

Ik heb ook hinder van een boom.
Zat met veel vragen.
Heb bij nurecht.nl om juridische advies gevraagd.
Zij doen dit gratis.
Zeer zinvol en waardevol advies waarmee ik verder kan.

DAE avatar
Lion
Aantal dagen lid Reacties Topics
Berichten: 3
Lid geworden op: ma 23 mei 2016, 21:40

Re: Hinderlijke overlast bomen

Bericht door Lion » do 20 apr 2017, 15:59

Bedankt voor de tip hr Driessen.
Ik heb geen last van Ă©Ă©n boom, maar minimaal vijf, en inmiddels een paar duizend. Ik zoek echter geen juridisch advies, maar juridische actie.
Heeft nurecht ook concreet actie ondernomen om de gemeente tot inkeer te brengen, dan wel een schadevergoeding te eisen?
Advies heb ik al van veel juristen, een actie met oplossing tot nu toe niet; ze zijn veel te bang hun eigen belangen te schaden zoal bv Achmea, die juridisch van alle mogelijke wallen eet, maar weigert iets te doen voor haar premiebetaler.
Ik heb het geloof in die zogenaamde rechtstaat van ons allang verloren, waarin het blijkbaar mogelijk is dat een gemeente je opzadelt met ernstige hinderlijke overlast, zonder dat een jurist er iets aan wil/kan doen.
Onlangs weer dagen bezig geweest met het wieden van ca 2000 (tweeduizend) boompjes uit mijn voortuin. het gaat maar door..
groet

Plaats reactie