Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Advies nodig over het aanleggen of ontwerpen van de tuin of het bouwen van een compostbak of een rozenboog? Dit is de plek om vragen te stellen, tips en ervaringen te delen
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Puma
Reacties Avatar Topics
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 14:05

Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Bericht door Puma » vr 27 aug 2021, 15:05

Hoi!

Gestruind op internet en in mijn omgeving rondgevraagd ... maar ik kom er met de laatste dingen niet goed uit. Kan iemand mij verder helpen?

Uitgangspunten ontwerp
Voor mijn voortuin van 4 bij 5,5 meter (op het noorden, op de wind) heb ik een ontwerp gemaakt. Uitgangspunten waren:
* goed bestand tegen wind, schaduw/half schaduw.. tuin op het noorden
* aantrekkelijk in nazomer / najaar (in het voorjaar ben ik vooral achter buiten en is alle groen dat opkomt al mooi)
* relatief weinig onderhoud
* gaat inkijk tot 1.5 m hoogte tegen
* eerste helft van de tuin vanaf de weg zo hoog/laag dat je nog overzicht hebt over de straat als je met de auto achteruit de oprit afrijdt
* harmonieus geheel, voorkeur voor kleuren lichtblauw, roodroze en wit

Beplantingsplan
Ik heb gekozen voor 7 planten die ik in groepen bij elkaar in organische vormen wil planten.
Deze planten geven volgens mij op termijn een bodembedekkend geheel.
tuinschets.jpg
Aan de wegkant
- geranium rozanne
- geranium cantabrigiense biokovo

Halverwege
- lampenpoetsersgras - Pennisetum alopecuroides
- Persicaria Taurus
- Hosta Funkia (hoewel ik hier nog een beetje over twijfel)

Bij het huis
Een rand van 4 ligusterstruiken (ligustrum ovalifolium) tegen de inkijk met daaronder vinca minor. Omdat ik een rood bakstenen huis heb denk ik dat de groene ligusterstruiken ook een mooie groene achtergrond voor de bloeiers geeft.

Mijn vragen
Vraag 1
Het meest lastige, en ik vermoed dat dit de kunst van het ontwerpen is: gaat dit een harmonisch geheel opleveren?

Vraag 2
Ik hoorde vandaag dat de geranium rozanne nogal breed uitgroeit en dat de vinca minor moeilijk in toom te houden is ... en dat ik beter kies voor iets anders. Heeft iemand een alternatief?

Vraag 3
Er zaten heel veel tulpenbollen in de grond. Het meeste is er denk ik uit maar dat merk ik volgend voorjaar wel. Voorkomt grondbedekkingsfolie dat de tulpen weer boven de grond uitkomen?

Suggesties en tips zijn welkom!

groeten,
Puma

Gebruikersavatar
Batdah
Berichten: 1169
Lid geworden op: zo 24 nov 2019, 22:30
Woonplaats: centraal Portugal

Re: Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Bericht door Batdah » vr 27 aug 2021, 15:50

Je kleurkeuze is imho erg scherp(netjes gezegd) en zeker met dat kleine oppervlak zou EEN HOOFD KLEUR( of maximaal 2) met enkele tussenliggendekleurtonen(voor de overgang) wat vriendelijker ogen..en zonder scherpe contrasten..(dus geen rood met wit of het door jouw voorgestelde rood wit blauw) Combineren met kleuren is niet iets dat je zonder ervaring eventjes kunt aanleren en zeker met beperkte kennis van kruidachtige vaste planten waar duizenden cultivars van bestaan, het vergt ervaring en kennis. Het maken van een beplantingsplan is normaliter het werk van een ontwerper of tuinachitect.

.het rood wit en blauw wat je voorstelt is geen fijnzinnige harmonieuze combinatie...het is nogal aanwezig! (de Persicaria en Geranium Rozanne zijn nogal hard van kleur) en beiden bloeien tegelijkertijd en ook nogal lang (meerdere maanden)voor vaste planten waarvan de meesten maar kort bloeien..maar er zijn zat andere cultivars...je zou een gespecialiseerde vaste plantenkweker om een alternatief kunnen vragen.

Maagdenpalm vindt ik persoonlijk een afschuwelijke bodembedekker en wel hierom: als hier eenmaal onkruid in gevestigd is krijg je er dat nooit meer uit zonder planten te rooien! Ik heb ooit voor een hovenier kilometers met die vinca uitgewied (zonder blijvend resultaat het was een terugkerende klus) dus ik zou iets anders adviseren. Het in toom houden valt wel mee...zeker op een klein stukje!

Hosta is een mooie plant behalve als de slakken ze ontdekt hebben...ga je toch voor Hosta kies dan een cv met hard blad! Je keuze kun je bv maken bij Hostaparadise(Franssen Hosta's) ik plaats geen link want ik wil geen reclame maken! In plaats van Hosta zou je een varensoort kunnen overwegen of een Kalimeris cv

Liguster is imho de beste haagkeuze ever! ik heb er hier enkele duizenden struiken staan(heb een grote tuin) en met deze struik is het bijna altijd lente...steeds als je snoeit verschijn weer fris jong blad...ook toen ik nog in Nederland woonde had ik diverse ligusterhagen..


Die tulpen verdwijnen vanzelf wel, zeker als je het loof meteen weghaalt na opkomst!

Worteldoek of andere folie kun je beter niet gebruiken dat is plastic en plastic is beter te vermijden waarom kun je zelf opzoeken!

Gebruikersavatar
Puma
Reacties Avatar Topics
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 14:05

Re: Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Bericht door Puma » za 28 aug 2021, 17:07

Batdah,

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Super.

Over de kleurkeuze. Ik vind het lastig om te kiezen tussen blauw en rood. Als ik moet kiezen... ik heb het hele pakket opgebouwd rond de persicaria en de lampenpoetsersgras. Dat zijn twee planten die ik echt heel erg mooi vind en die ik vanuit huis goed kan zien. Het bronskleurige van de lampenpoetser leek me goed te kunnen matchen met een persicaria. Misschien beter om dan een minder felle kleur te kiezen, zoals de blackfield met meer donkerrode aren. Al het blauwe gaat er uit. In plaats daarvan vul ik het aan met witroze tinten.

Vooraan zet ik geraniums, alleen andere soorten met zachtere tinten.
Ik kwam ook nog de kleine pimpernel tegen. Groen met subtiele roodpaarsige bloempjes.

Op de plek van de hosta kom ik bij het zoeken naar een alternatief nog een vuurwerkplant (albus albiflorus) maar ik denk dat ik het gewoon ga proberen met de hosta. Idee is om hier namelijk planten neer te zetten die niet bloeien maar wel interessant van bladvorm zijn.

Voor de maagdenpalm denk ik dat ik met vetmuur een goed alternatief heb. Ik kan niet goed achterhalen of dit een woekeraar is. Weet jij dat?

Het blijft een gok of het een goed samenhangend geheel wordt.

Aangepast ziet het er nu zo uit:
tuinschets2.jpg
En over die folie... gemaakt van graan.. '100% natuurlijk' staat er op de verpakking. Vraag is altijd: is het dan ook Ă©cht natuurlijk...

groeten,
Puma

Gebruikersavatar
Puma
Reacties Avatar Topics
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 27 aug 2021, 14:05

Re: Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Bericht door Puma » za 28 aug 2021, 17:08

Ik lees je reactie nog eens door en zie dat je twee altenatieven hebt voor de hosta.
Heb ik niet onderzocht, ga ik nog doen. Op een later moment...

Gebruikersavatar
Batdah
Berichten: 1169
Lid geworden op: zo 24 nov 2019, 22:30
Woonplaats: centraal Portugal

Re: Meedenker gevraagd voor plantkeuze binnen ontwerp

Bericht door Batdah » za 28 aug 2021, 17:47

De vuurwerkplant is een lastpak, het is mij nooit gelukt deze te kweken zowel op zandgrond als hier op de klei...uitgaande van jouw keuze voor de donkere Persicaria zou ik zeker niet voor de witte vorm gaan maar eerder voor de roze....of misschien nog eerder voor een Anemone hupehensis cv.

Als het je puur om het blad gaat zou je voor een donkerbladige Sedum of Eupatorium Chocolate kunnen gaan...de Eupatorium kun je best meerdere keren per jaar afmaaien zodat ze compact blijft en niet gaat bloeien..ook de varens die ik suggereerde zou je kunnen gebruiken!
Een bonte Hosta is imho not done naast de Persicaria het blijft dan kermis in je tuin! Ook de door mij gesuggereerde Kalimeris kun je vergeten als je voor de donkere Persicaria gaat want dat ziet er niet uit samen!

Vetmuur en ik denk dan aan Sagina is zeker geen woekeraar maar wel een kwetsbaar plantje maar het is vriendelijk ogend groen...maar of die onder Liguster overleefd betwijfel ik! Je zou daar een lage Persicaria kunnen proberen of Tolmia (en dan wel de groenbladige vorm)of zelfs een tiarella met donker blad zoals Pink skyrocket

Ps en de folie van graan....als dat hetzelfde is als de BIO frietbakjes en koffiebekers....investeer beter in een goede hak of schoffel!!

een kleur als ROOD/VERMILJOEN/SCHARLAKEN en consorten is een hele lastige zo niet onmogelijke kleur om een enigsinds beschaafd ogend eindresultaat te verkrijgen in de beplanting als je niet beschikt over een groot stuk grond...het is en blijft een kermiskleur....die alle aandacht opeist...en je tegemoet schreeuwt...ik heb zelf meerdere keren met die kleur moeten werken maar het resultaat was altijd onbevredigend...zodat die beplantingen gelukkig na korte tijd al gerooid zijn..

Plaats reactie